Tagasi XIV Rahvusvaheline Kandlefestival-le

Lõppkontsert

P. 19. september 2021 kl 14.00 H. Elleri Muusikakool

Registreeru: https://fienta.com/et/xiv-rahvusvaheline-kandlefestival-avakontsert-25990

Guernsey saarel sündinud ja nüüd Tallinnas baseeruv Andrew Lawrence-King on auhinnatud barokkooperi, orkestri- ja ansamblijuht, loominguline generaalbassi-mängija, varajase harfi virtuoos, barokkžestide ja ajaloolise liikumise spetsialist, voolavuse uurija, ajaloolise harfimängu meister, üks maailma juhtivaid vanamuusika esitajaid ja rahvusvaheliselt tuntud teadlane.

Tema teedrajavad lindistused Trabacist, Ribayazist, Händelist ja Carolanist taastasid Itaalia, Hispaania, Inglise-Kõmri ja Iiri barokkharfide kadunud maailma; Tragicomedia kaasdirektori ja The Harp Consorti direktorina juhtis ta revolutsiooni ajalooteadlikus improvisatsioonis ja generaalbassi-mängus; tema uuringud Tactuse kohta on meie arusaama barokkrütmist uuesti määratlenud; külalisjuhi ja õpetajana inspireerib ta muusikuid kogu maailmas jõudma uutele tehnilise täpsuse ja stiilse ajaloolisuse tasemetele läbi lõbu, energia ja kire.

Andrew Lawrence-King on Londoni Guildhalli muusika- ja draamakooli varajase harfimuusika ja generalbassi professor. Ta juhib The Harp Consort’i, ühendades tipptasemel vanamuusika esituse stiilse improvisatsiooni ja meelelahutusliku lavaesitluse, ning Opera Omniat, Natalya Satsi nimelise Moskva Rahvusooperi ja Balletiteatri varajase ooperi ja tantsu akadeemiat.

Lawrence-King’i hobide hulka kuuluvad maratonijooks, purjetamine, süstasõit, vehklemine (kaasaegne epee ja ajalooline rapiirivõitlus) ja Tai Chi Chuan. Tal on Ocean Yachtmasteri kvalifikatsioon ja ta on ka kvalifitseeritud hüpnotiseerija.

Foto: Rene Jakobson

Anna-Liisa Eller (1988) lõpetas 2014. aastal Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias magistrikraadi cum laude. Aastal 2013 täiendas ta end Lyoni Kõrgemas Riiklikus Muusika ja Tantsu Konservatooriumis ja 2013–2014 Trossingeni Muusikakõrgkoolis. Alates 2016. aasta sügisest jätkab Anna-Liisa õpinguid Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia doktorantuuris, juhendajateks prof Toomas Siitan ja prof Imbi Tarum.

Anna-Liisa on saavutanud silmapaistvaid tulemusi mitmetel konkurssidel nii Eestis kui välismaal, teiste seas esikohad 2008. aastal Vilniuses ja 2011. aastal Helsingis rahvusvaheliseltel kandlekonkurssidel, millest viimasel ta pälvis ka Koistinen kantele eripreemia. 2021 aasta augustis valmis Anna-Liisa sooloplaat koostöös plaadifirmaga Harmonia Mundi.

Anna-Liisa Eller on kandleõpetaja Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis ja Tallinna Muusikakoolis. Tema erihuviks on varajane muusika ja kaasaegne muusika. Ta on esinenud arvukatel muusikafestivalidel üle Euroopa ja on osalenud mitmete Eesti ja rahvusvaheliste varajase muusika ansamblite töös, seda nii solisti kui ansamblistina. Anna-Liisat seob aktiivne koostöö ansamblitega Supersonus (juunis 2019 valmis ansambli esikplaat koostöös plaadifirmaga ECM), Kapsberger, Oni Wytars, Vox Clamantis, Floridante, Rondellus jt.

Tartu Ülikooli Sümfooniaorkester (TÜSO) on esimene täiskasvanute harrastuslik sümfooniaorkester Eestis, mis on ellu kutsutud inspireerimaks muusikat õppinud akadeemilise taustaga inimesi tegelema pillimänguga ning ühtlasi elavdama Tartu muusikaelu. 

Tartu Ülikooli juures on tegutsenud klassikalist muusikat viljelev instrumentaalorkester vahelduva eduga juba ligi 90 aastat. Esimene sümfooniaorkester alustas 1930. aastatel. Tegevuse katkestas II maailmasõda ning taasaktiviseeris 1955. aastal uuesti füüsik Harald Keres. Tolleaegses orkestris musitseerisid ka dr. Kaljo Mitt ning Alo Ritsing. Kui orkestri eestvedajad lõpetasid ülikooli, hääbus tegevus kaheks aastakümneks. 
1986 alustas Toomas Kapteni ja Andres Heinapuu käe all tegevust Tartu Riikliku Ülikooli (TRÜ) keelpilliorkester (hilisem kammerorkester), mille liikmeid mängib ka tänases TÜSO koosseisus. See koosseis lõpetas oma suuresti õhinapõhisel algatusel toimunud tegevuse 90-date aastate alguses. 

2009. aastal otsustati Tartu Üliõpilasmaja juhataja Kulno Kungla initsiatiivil ning rektor Alar Karise toetusel sümfooniaorkester taaselustada. Esimene proov toimus 5. oktoobril 2009 Vanemuise teatri proovisaalis Lauri Sirbi dirigeerimisel, kellest sai orkestri peadirigent järgnevaks seitsmeks hooajaks.

Alates 2010. aasta sügisest toimuvad TÜSO proovid Eesti ühe parima akustikaga kontsertsaalis, Tartu Ülikooli aulas. Orkester annab igal hooajal kaks traditsioonilist kontserti oma kodusaalis – kevadkontserdi ja advendikontserdi. Portfooliosse saab lisada ka kaks kontsertreisi välismaale – Itaalias Milano EXPO’l esineti Eesti esinduses ning Norras Oslos Sandvika Byfestil. Lisaks nimetatutele on orkester osalenud nii hooaegade siseselt kui väljaspool neid mitmetes erinevates kontsertprojektides koos teiste sobilikku muusikat viljelevate kollektiividega (TAMi juubeliüritused, Eesti Sümfooniaorkestrite Liidu festivalid, Tartu linna päev jm). Kõrvale pole jäädud ka laulupidudest. Koostööd on tehtud mitmete kooridega (sh TÜ Naiskoor ja Kammerkoor ning TAM). Samuti on orkestriga koos musitseerinud nimekad solistid nagu Ralf Taal, Atlan Karp, Kadri-Ann Sumera, Karmen Puis, Tanel Joamets, Kärt Ruubel, Pirjo Püvi, Kädy Plaas, Andreas Lend, Riivo Kallasmaa ning  mitmed teised nooremad ja vanemad andekad muusikud. 

Kollektiivi põhikoosseisu kuuluvad enamuses Tartu kõrgkoolide tudengid, vilistlased ja töötajad. Projektipõhiselt on TÜSO mängijad osalenud väiksemates kollektiivides, nagu TÜSO kvartett ja aastast 2015 TÜSO barokk Reinut Teppi vedamisel. 

Orkestri repertuaar on laiahaardeline, ulatudes klassikutest tänapäeva filmimuusikani. Eraldi on südameasjaks võetud Eesti muusika populariseerimine. 

Dirigent Taavi Kull sündis Tallinnas ning lõpetas 2004. a. Tallinna Muusikakeskkooli, kus õppis klaverit ning koorijuhtimist. Järgnesid õpingud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias koori- ning orkestridirigeerimises prof. Toomas Kapteni ja prof. Paul Mägi juhendamisel. 2010. a. astus Taavi Kull Stockholmi Kuningliku Muusikakõrgkooli magistrantuuri, õpetajateks prof. Daniel Harding ja prof. Cecilia Rydinger-Alin. Taavi on võtnud osa Neeme ja Paavo Järvi meistrikursustest, samuti Roland Zollmanni, Lutz Köhleri meistriklassidest ning juhatanud selliseid orkestreid nagu Norrlands Operan SO, Gävle SO, Dalana Sinfonietta, Västeros Sinfonietta, Norrköpping SO. Dirigendi assistendina on ta osalenud ooperite väljatoomisel Stockholmi Kuninglikus Ooperis ning Norrlands Opera teatrimajas. Muusikajuhina on Taavi Kull töötanud “La Traviata” ning mitmete kammerooperite väljatoomisel. 2015. aasta kevadel debüteeris ta Eesti Muusikapäevade raames Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ees. Hooajast 2013/2014 töötab Taavi Kull dirigendina teatris Vanemuine ning aastast 2016 on ta Tartu Ülikooli Sümfooniaorkestri peadirigent.