Tagasi Ajalugu-le

Kromaatiline kannel 70

2022. aastal möödub Eesti kromaatilise kandle sünnist 70 aastat. Sel puhul toovad Eesti Kandleliit ja Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum teieni läbilõike erinevatest kromaatilise kandle mängijatest. 2022. aasta jooksul toimub Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumis 9 kontserti, kus on võimalus kuulda nii professionaalseid kandlemängijaid kui alles õppivaid noori. Peale sisukat kontserti toimub artistidega intervjuu, kus aruteldakse nii nende kandleni jõudmise tee kui ka pilli omapära puudutavate arvamuste üle. Pilet 10€, Eesti Kandleliidu liikmele 8€.


L. 15.01 kl 17.00 Anna-Liisa Eller ja Maria Valdmaa
Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum

„Taevaste tuul“
Maria Valdmaa (sopran)
Anna-Liisa Eller (kannel)

Sopran Maria Valdmaa ja kandlemängija Anna-Liisa Eller esitavad hoolikalt valitud teoseid varasest Itaaliast ja tänapäeva Eestist. Kuigi teoste loomisaastate vahel laiub mitu aastasada, ühendavad neid habras kõla, rikkalik värvigamma, loomuliku kõnerütmi-  ja uudse helikeele otsingud.Kavas kõlavad teosed heliloojatelt C. Monteverdi, G. Frescobaldi, G. Caccini, J. Peri, D. Mazzocchi, T. Kõrvits ja H. Tulve.

Arvustus: Regina Univer

L. 19.02 kl 17.00 VHK MK kanneldajad
Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum

VHK MK-s alustati kandleõpetamist 1990. aastal. Esimeseks õpetajaks oli Kristi Mühling. Õppeaastal 1991/92 alustas kandleõpetajana tööd  Tuule Kann, kes sama aasta suvel oli lõpetanud Leedu konservatooriumi eesti kandle erialal. Et VHK põhiväärtuste hulgas on eesti omakultuur ja ajalooline maailmapärand, siis sobisid kõik kandletüübid VHK MK-i valikusse.
Väikest osa meie rikkast kandlepärandist näeb-kuuleb ka sellel kontserdil, kus lisaks kromaatilisele on esindatud arhailine ehk väikekannel ja diatooniline, täpsemalt päkarauakannel.
Ella Maidre lõpetas EMTA magistratuuri  2007.a ja töötab VHK MK-s juba üle 10 aasta, alustades kandleõpetajana pärast Maarja Maasingut. Tuulekanneldes astuvad üles lisaks Ellale ja Tuulele nende õpilased Emma Loona Mängli, Kertu-Liis Õnnis, Mia Kukk, Ekke Madis Tombu.

Arvustus: Triinu Orgmets
Arvustus: Marliis Miilimäe
Pildid: https://www.kandleliit.ee/sundmused/galerii/2022-2/

L. 12.03 kl 17.00 jazztrio Kolm Kõla
Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum

Kannel, kontrabass ja hääl – selline kooslus on harv nähtus, mis äratab ellu põnevaid kooskõlasid ja värve. Kooslus eksperimenteerib võimalustega ühendada erinevad muusikalised keskkonnad, milles üles kasvati, ning viia need popi-, folgi- ja jazzimõjutustega muusikasse. Ara Yaralyan toob triosse armeenia rahvamuusika ja jazzi elemendid, Laura Lindpere klassikalise-, indie- ning eesti rahvamuusika komponendid, Maria Väli muusikaline taust hõlmab endas jazzi ja segu erinevatest žanritest. Lisaks on ka improvisatsioon kõigile kolmele väga südamelähedane.Kõik eelmainitud muusikastiilid saavad kokku trio originaalloomingus, millele lisaks kõlavad ka seaded erinevate autorite teostest.

Arvustus: Marliis Miilimäe

P. 10.04 kl 17.00 Eesti Kandleliidu kevadkontsert: Lina Žilinskaitė-Petkevičienė
Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoone

Muusik, helilooja, Leedu rahvapilli kanklės mängija ja pedagoog. Lina Žilinskaitėl on oma loominguline ja esitusstiil, mida iseloomustab minimalistlik, filmilik, etniline ja samas virtuoosne leedu heli. Tema kompositsioonid on justkui lühikesed meditatiivsed muusikapildid, muusikalised lood, mis on inspireeritud erinevatest maastikest. Autori tundlik kunstiline olemus, kanklės’i heli ja leedu rahvalaulude intonatsioonid, mis on saatnud teda peaaegu kogu tema elu, võimaldavad paljastada ülimalt tundliku ja õrna kanklės’I kõla.

L. 28.05 kl 17.00 Otsakooli, Elleri Muusikakooli ja Viljandi Kultuuriakadeemia kandleõpilased
Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoone

Esinevad kolme kooli kesktaseme õpilased, kes näitavad kromaatilisel kandlel mängides erinevaid stiile ja versioone. Esitusele tuleb nii klassikalist kui pärimusmuusikat, soolo kui ansamblipalu. Hea kontsert nägemaks, millega algastme juba lõpetanud õpilased üle terve Eesti tegelevad.

L. 17.09 kl 17.00 kandleansambel Kõuekeeled
Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoone

Kandleansambel Kõuekeeled tegutseb Ida-Virumaal asuvas Kiviõli Kunstide Koolis. Ansambli koosseisu kuuluvad megalahedad kandlemängijad, kel on huvi katsetada kõikvõimalikke muusikastiile – pärimusmuusikast popmuusikani. Kandlemängu lahutamatuks kaaslaseks on vokaal. Instrumentaalmuusika sidumine vokaaliga tundub ansamblile põnev ning väljakutset pakkuv! Kannelde kõrval kõlab löökriist – cajon.

L. 8.10 kl 17.00 Astrid Nõlvak ja Krista Cintra Joonas
Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoone

Astrid Nõlvak on Eesti pärimusmuusik, kelle põhipilliks on kromaatiline kannel, aga armastab mängida ka rahvakandleid ning karmoškat, kitarri ja muid põnevaid pille, millega muusikat saab teha. Heli ja erinevad helitekitamisvõimalused on see, mis inspireerib. See on ka põhjus, miks Astrid magistrantuuris pärimusmuusikapõhise heliloomingu erialal lõpetas. Hetkel õpetab kandleid, tegutseb tegevmuusikuna, kirjutab muusikat ja korraldab Hiiumaa Pärimusmuusikafestivali. 

Krista Citra Joonas on Eestist pärit muusik, kelle põhipilliks on saanud Indiast pärit bambusflööt bansuri. Õppinud õhtumaade klassikalist muusikat Eesti ja Shveitsi akadeemiates, siis pöördunud hommikusse, õpib ta juba aastaid India klassikalist raaga muusikat Mumbais, legendaarse Pandit Hariprasad Chaurasia juures. Mänginud koos mitmete fantastiliste muusikutega nii Eestis kui mujal ilmas, nii saxofoni kui bansuriga. Salvestanud mitmeid plaate, seal hulgas autoriplaadi “Sundari”. Hetkel õpetab VHK Muusikakoolis saksofoni ja MuBas India klassikalist muusikat.

Astridi ja Krista duo esituses kuuleb nii lugusid kandlele kui bansurile, nii rahvamuusikat kui omaloomingut. Kõlab ka laul.

L. 12.11 kl 17.00 trio Didalli
Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoone

L. 3.12 kl 17.00 Una Corda
Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoone