Marliis Miilimäe: “Kromaatiline kannel 70: trio Kolm Kõla”

Foto: Vahur Lõhmus

Kontsertsarja “Kromaatiline kannel 70” kolmas kontsert toimus 12.märtsil kell 17:00 Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi keskaegses tornis.

Ansambel Kolm Kõla tutvustas ennast kui ülemaailmset ansamblit. Armeeniast pärit Ara Yaralyan mängib Saksamaalt pärit kontrabassiga, Laura Lindpere mängib Soomes tehtud Eesti kromaatilist kannelt ning laulja Maria Väli on pärit Saaremaalt.

Kontserdi kava ühendasid erinevad muusikalised keskkonnad, milles üles kasvati, ning viis kuulajad nii popi-, folgi- kui jazzimõjutustega radadele.

Kontsert algas orginaalloominguga Maria sulest. Laul “Korduv uus” räägib aastaaegade vaheldumisest, mil kõik on samal ajal nii vana kui ka uus. Selge ja helisev eesti keel koos maitseka saatega lausa paitas kõrvu! Kontsert läks edasi armeenia rahvamuusikaga ning esitusele tuli reibas armeenia rahvatantsude poppurii ning kontserdi lõpupoole sai kuulata ka ”Vihmasabinat”.

Lisaks armeenia rahvamuusikale sai kontserdil kuulata nii Laura Mvula kui Joni Mitchell`i loomingut. Improvistasiooni numbriks palus ansambel abi publikult, kes improvisatsiooni teema jaoks märksõnu otsisid. Lõpuks sai kohapeal väljamõeldud lugu nime “Võitlus kevadiste vetega” ning oli näha, et mängijad ise tõeliselt naudivad muusika loomist.

Kolm Kõla palus publikul järgmisena arvata, mis lugu nad mängima hakkavad. Maria Väli võttis välja suupilli klaveri ning kõlama hakkas Arvo Pärdi “Ukuaru valss”. Kontserdi kava pakkus iga numbriga üllatusi!

Kuigi kannel, kontrabass ja hääl on kõik väga erinevad instrumendid, kõlasid nad koos väga harmooniliselt ja rahustavalt. Küll aga oleksin tahtnud rohkem kuulda kandle kõlavaid soolosid, eriti kui kontsert oli pühendatud kromaatilise kandle 70ndale sünnipäevale. Kontserdile pani punkti pea kõikidele eestlastele tuttav “Kulla kutse”.

“Üles, alla, juuksed valla,
taevaservalt kiigun alla,
vabana kui sinikirju lind.
Siia, sinna, lendu minna,
arm ja rõõm kui täidab rinna,
maailmas vaid ilu hoiab mind.”

– ansambel Vägilased
“Kulla kutse”

Kolm Kõla tõi jahedasse, kuid üsna intiimsesse kivitorni siirast soojust ning hingerahu. Jään huviga ootama nende edasisi tegevusi!

Marliis Miilimäe