Valmis esimene kromaatilise kandle õpetamise metoodika raamat

Valminud on esimene raamat, mis on pühendatud kromaatilise kandle õpetamise metoodikale. Raamatu idee autor ja looja on pikaaegne kandleõpetaja Ruth Kuhi.

“Raamat “Kromaatilise kandle õpetamise metoodika raamat” on mõeldud eelkõige kandleõpetajaks õppivatele tudengitele, aga võib olla toeks juba töötavatele õpetajatele. Kuigi raamat keskendub kromaatilise kandle õpetamisele, võib sealt leida harjutusi, mänge ja ideid ka mõne teise pilli mängija,“ toob välja raamatu autor Ruth Kuhi.

Raamat keskendub sellele, kuidas kromaatilist kannelt õpetada algajale. Mida ja millises järjekorras, millised ohud varitsevad õppijat või siis õpetajat sellel teel. Raamatust leiab mitmeid kasulikke nippe, mida ühel kromaatilise kandle õpetajal oma õpetamise teekonnal tarvis läheb. Lisaks on raamatus õppimist hõlbustavad mängud, mida on kõigil soovijail võimalik kohe järele proovida.

Raamatu autor on Ruth Kuhi, kelle õpetajal Els Roodel (1934-2022) on valminud teoses märkimisväärne osa. “Raamat on sellest, mida Els Roode on kõigile õpetanud, aga kirja ei pannud. Raamat sündis lubadusest Elsule metoodika raamat valmis kirjutada, mille andsin talle 2021. aasta suvel,” kommenteerib Ruth.

Ruth Kuhi lõpetas Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia magistriõppe 2007. aastal interpretatsioonipedagoogika erialal. Ta on töötanud erinevates muusikakoolides üle Eesti ning 2010. aastal avas ta kandleklassi Tartus Heino Elleri Muusikakoolis. Ruth on üks üle- Eestilise kandleorkestri Sotto Voce asutajatest, kellega koos on ta salvestatud kaks plaati. 2022. aastal sai Ruth Eesti Muusikakoolide Liidu tänupreemia südamega tehtud töö eest õpilaste juhendamisel/heaks lavapartneriks olemisel ja Eesti muusikahariduse edendamisel.

Raamat anti välja koostöös Eesti Kandleliiduga. Raamatu ilmumist toetasid Eesti Kultuurkapital ja Eesti Muusikakoolide Liidu fond “Noor instrumentalist”. Raamatu soetamise soovist saab teada anda aadressil ann@kandleliit.ee. Eesti Kandleliidu liikmele maksab teos 25€, teistele 30€.

Eesti Kandleliidu III kevadkontsert

Sel aastal on Eesti Kandleliidu kevadkontsert pühendatud Els Roode mälestuseks, kes saanuks sel suvel 90. Sel puhul kutsume esinema muusikakoolide kandleõpilasi. Ootatud on nii väike-, rahva- kui kromaatilised kandled, soolod kui ansamblid, väiksed kui suured. Iga koosseis saab esitada ühe numbri.

Registreeruda saab kuni kolmapäeva, 1. maini. Nii saame üle vaadata, palju soovijaid on ja võimalusel registreerumist pikendada. Registreerimiseks palun end kirja panna: https://forms.gle/qL7cYwZNbw3jHAbGA

Aasta kandleõpilane 2024

Aasta kandleõpilane:

  • esineb nii muusikakoolisiseselt kui ka väljaspool muusikakooli
  • näitab initsiatiivi ja tahab ise kandlega seotud tegevusi teha
  • kirjutab omaloomingut
  • võtab osa konkurssidest ja festivalidest
  • osaleb orkestrite ja ansamblite töös
  • õpib igaks tunniks kõik asjad ära
  • teeb mõnikord rohkem kui küsitakse
  • tutvustab kannelt sõpradele, tuttavatele ja ka võõrastele
  • armastab pilli

Kui tead last, kes vastab ülal kirjeldatule, siis kirjuta temast lühike tutvustus ning saada see hiljemalt 21. juuni 2024 info@kandleliit.ee. Tutvustuses lähtu üleval välja toodud punktidest (kõik ei pea olema esindatud), ajaliseks vahemikuks on 1. september 2023 kuni 15. juuni 2024! Sellest väljajäävat ei arvestata.

Iga muusikakool saab esitada vaid ühe õpilase! Kui kandidaate on mitu, siis tehakse valik muusikakooli siseselt. Nominentide seast valib tiitli saaja Eesti Kandleliidu juhatus. Tiitliga kaasneb 100€ stipendium. Võitja kuulutatakse välja sügisel. Sobiva kandidaadi puudumisel on juhatusel õigus laureaat välja kuulutamata jätta.

Küsimuste puhul kirjutada info@kandleliit.ee.

NB! Osalema on oodatud nii väike, kromaatilise kui ka rahvakandle õpilased!